Διαβάζουμε στις αποφάσεις των γοχ 1 και 4:


Ἀνακοίνωσις Ἀποφάσεων Ἱερᾶς Συνόδου 1ης / 14ης Δεκεμβρίου 2023 (ecclesiagoc.gr)


 Χαρμόσυνη Ἀνακοίνωσις – ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ Γ.Ο.Χ. ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ (imlp.gr)


ΚΑΤΑΚΟΜΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ


Στο 1.) Υπάρχουν εκκλησιαστικά ζητήματα με την ΡΟΕΔ Αγαθαγγέλου στα οποία θα απαντήσουν - αλλά δεν λένε περί τίνος πρόκειται...

Στο 4.) Επέστρεψε Μοναστήρι που ειχε αποτειχιστεί απο τους γοχ


* Κάτι που συμβαίνει γενικώς στους π/γίτες, με την δογματική του οπου βολεύονται εκει και η εκκλησία. Εδω πάνε στον Μακάριο ενδεχομένως κι αλλού για γάμους βαφτίσεις και την επαύριο επιστρέφουν στον Καλλίνικο ( υπήρξε σχετική ανακοίνωση επ αυτού απο την συνοδο Καλλινίκου)

Να θυμηθούμε τους ματθαιικούς που ξαναχειροτονήθηκαν απο την ΡΟΕΔ το 1971 ενω τους κατηγορούσαν ως ανιερους οικουμενιστας και το 1976  που επικαλέστηκαν σε δικαστηριο αποστολική διαδοχή απο την ΡΟΕΔ  για να ειναι νόμιμοι προς το κράτος.

 Το ειδαμε και πριν ενα χρόνο στους Ευστρατιακούς ( ΡΟΕΔ Ορλόφ) οι οποιοι μετά την ΑΚΥΡΗ*  χειροτονία Ευστρατίου απο τον Ορλόφ, το 70% επέστρεψαν σε φλωρινικές παρατάξεις που κατηγορούσαν ως ανίερους. 

*  Οι Ορλόφ και Ευστράτιος είναι καθηρημένοι για την χειροτονία υφ΄ενός βάση του 1ου αποστολικού κανόνα. 

Υπάρχουν δυο στρατόπεδα στην συνοδο Ορλόφ αλλά καμία πλευρά δεν καθαίρεσε την άλλη για τους λόγους που επικαλούνται ενθεν κακείθεν ητοι αυτούς που χειροτόνησαν. Τουτέστιν δεν υπάρχει σχίσμα, δεν υπάρχουν καθαιρέσεις, δεν υπάρχει γραπτή ανακοίνωση αποκήρυξης απο καμία πλευρά,  ουτε εγιναν αιρετικοί για να δικαιολογηθεί η χειροτονία υφ ενος.

*** Τελικό συμπέρασμα:
Γοχατζήδες νυν, και αεί, και εις τους αιώνας των αιώνων. 

Σχόλια