Ο Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός, διέκρινε το έμβρυο σε «εξεικονισμένον και μη», με αποτέλεσμα να μη θεωρεί φόνο την έκτρωση εμβρύου «μη εξεικονισμένου».

  ΚΑΤΑΚΟΜΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 

Παρόμοιες θέσεις ( = πληροφορίες στον Κήρυκο ) ειχε και ο ματθαιικός αρχιεπίσκοπος Νικόλαος αυτόν ομως δεν τον καθαίρεσαν για αίρεση, οπως καποιους άλλους...αντιθέτως τον μνημονεύουν. Σημειώνεται, δεν μιλάμε απλά για θεολογούμενη αίρεση, εδω μιλάμε για ευλογία φόνου.

 Το κόλπο φίλε ( ισχυει γενικά στις συνόδους γοχ ) ειναι να είσαι στην σύνοδο, απ εκει και πέρα λέγε, πίστευε και κάνε οτι θες




Κατά τον Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό, η διάκριση γίνεται ανάμεσα σε ζων έμβρυο  και έμψυχο.  Θεωρούσε ότι το έμβρυο αποκτά ψυχή μετά τον τρίτο μήνα, καθώς επίσης και το ότι δεν είναι φόνος η έκτρωση που γίνεται πριν τον τρίτο μήνα, πλάνη την οποίαν είχε και ο Θωμάς Ακινάτης, ο οποίος ως γνωστό είχε  επηρεασθεί από τον Αριστοτέλη και δεν δέχοταν ότι είναι φόνος η πρώιμη άμβλωση.  Βοά ο της Καισσαρείας Άγιος Βασίλειος «εκμεμορφωμένου και ανεξεικονίστου παρ’ημίν ουκ έστιν». 

η συνέχεια ΕΔΩ Απάντηση σε σχολιασμούς σε  κείμενό μου στο ιστολόγιο «Τας Θύρας», του Β. Χαραλάμπους.         | ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ (wordpress.com)

Σχόλια