Ο κ. Νικόλαος Ξιώνης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλάει και εξηγεί τι σημαίνει η βλασφημία του Αγίου Πνεύματος. Βίντεο


Από την στιγμή λοιπόν που εγώ αμφισβητήσω την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, φανερώνω ότι δεν είμαι πιστός, αμφισβητώ δηλαδή την παρουσία του Αγίου Πνεύματος, αφ’ ετέρου αμφισβητώ στην προκειμένη περίπτωση τον Δημιουργό του κόσμου, δηλαδή την Κεφαλή της Εκκλησίας που είναι ο Χριστός. Με άλλα λόγια αμφισβητώ τον ίδιο τον Θεό και επανέρχομαι στο προπτωτικό αμάρτημα. Που είναι ποιό; Διακόπτω την κοινωνία με τον Θεό


Σταματώ να αναφέρομαι στον Θεό και επιστρέφω εις εαυτόν και στην κτιστή πραγματικότητα, για την οποία όπως είπαμε προηγουμένως κίνηση του ανθρώπου, ο Μέγας Αθανάσιος επισημαίνει ότι δεν υπήρχε δυνατότητα μετάνοιας.

Ποιά είναι λοιπόν η βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος; Όταν την ενέργεια του Θεού την θεωρήσεις ότι είναι ενέργεια κτιστού όντος. Και όταν -κι εδώ πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί όταν εκφραζόμαστε πολύ εύκολα και χωρίς ίσως να έχουμε μελετήσει τα θέματα, εκφραζόμαστε τώρα τον τελευταίο καιρό χωρίς να έχουμε συνείδηση του τί λέμε- όταν λοιπόν λέμε ότι κάτι (οτιδήποτε) μπορεί να φθείρει τον άνθρωπο μέσω διαφόρων ασθενειών ή να οδηγήσει τον άνθρωπο στον θάνατο, τότε αυτή είναι βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος. Και πολύ περισσότερο όταν αυτή η βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος προέρχεται, όχι από γραμματείς και φαρισαίους, αλλά υποτίθεται από πιστούς ανθρώπους. Αυτό είναι το χειρότερο και αυτό είναι το βδέλυγμα της ερημώσεως στο οποίο αναφέρεται ο Ιησούς Χριστός. Στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τί λέμε, και τί ακούμε και τί αναπτύσσουμε.

Άρα στην προκειμένη περίπτωση η βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος είναι η αμφισβήτηση του θαύματος. Είναι η αμφισβήτηση της ζωής. Είναι η αμφισβήτηση της θεραπείας. Είναι η αμφισβήτηση της προσκύνησης των εικόνων. Είναι η αμφισβήτηση το να έλθει κάποιος στη Θεία Ευχαριστία και να γεμίσει ο ναός από ανθρώπους. Είναι η αμφισβήτηση του Σώματος και του Αίματος του Χριστού από την μία Λαβίδα και από το ένα κοινό Ποτήριο. Όλα αυτά είναι βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος. Και αυτή η βλασφημία είναι ασυγχώρητη λέει ο ίδιος ο Χριστός.

[η συνέχεια στο βίντεο]

-https://www.youtube.com/watch?v=j_acAH7ByI0&t=986s ΤΡΕΛΟ- ΓΙΑΝΝΗΣ

ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ

Σχόλια