Ο ΓΟΧ πρωτοψάλτης Παιβανάς ψάλει την φήμη και φιλάει το χέρι του Οικουμενιστή αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στην Μητρόπολη Αθηνών


 

Ο ΝΕΟΗΜΕΡΟΛΟΓΗΤΙΣΜΟΣ  των ψευδογοχ  που κατάστρεψε  τον αγώνα

 πατηστε στον συνδεσμο


κατωτέρω οι αυθεντικοί ΓΟΧ 
του Σταυρου Τάκα
Λαμπρή η εορτή των Θεοφανίων κι άλλοτε Ομολογιακή στους κόλπους των ΓΟΧ, οι οποίοι τις πρώτες δεκαετίες μετά το Σχίσμα των καινοτόμων υπέστησαν ξυλοδαρμούς, λοιδορίες, φυλακίσεις, αποσχηματισμούς, εξορίες, μέχρι και φόνους. Τα Μυστήρια και οι Ιερές Ακολουθίες γίνονταν στα κρυφά κι η Εορτή των Θεοφανίων ήτανε εξόχως Ομολογιακή, λόγω και του απαραίτητου αγιασμού των υδάτων, που εμπεριείχε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.
Έτσι, τα Θεοφάνεια του 1925 πλήθος Πιστών είχανε μαζευτεί στον Ι. Ν. του Αγίου Γεωργίου Ξηροτάγαρου στο Παλαιό Φάληρο, υπό τον αείμνηστο Ιερέα π. Ιωάννη Φλώρο, όταν εισέβαλαν αστυνομικοί  και διέλυσαν το πλήθος των πιστών με τη βία και έγιναν πολλές προσαγωγές.
Διαβάζουμε στον τύπο της εποχής, ΣΚΡΙΠ 12/25 . 01.1925 :
«ταν ήκουε περ έξακολουθήσεως τς κολουθίας ξιωματικς μλλον ξηγριοτο. Δν παρλθεν λίγη ρα πότε πευθύνει ντονον διαταγν πρς ατος «ν νόματι το Νόμου διαλυθτε» κα διατάξας τος π’ ατν νδρας χοντας φ’ πλου λόγχην ν πιπέσωσι κατ το κκλησιάσματος, πρτος ατς δωκε τ σύνθημα ρχίσας ν κτυπ δι το ποκοπάνου το πλου μιμηθέντες κατόπιν κα ο π’ ατν νδρες. Δέχονται κτυπήματα ποκοπάνων πολλοί· ξεσχίζονται πλοι γυναικν· καταρρίπτονται κατ γς τ ξωθεν προσκυνητάριον μ τς γίας εκόνας, τ τραπέζιον νθα σαν τοποθετημένα τ κηρία, χωρς δ ν προβάλ οδεμίαν ντίστασιν τ πλθος διαμαρτύρετο δι τος τοιούτους βανδαλισμος».
φωτό ελλήνων νέα
Ο Αγιορείτης Ιερομόναχος Ξενοφωντινός στην φυλακή επειδή λειτούργησε με το Πάτριο.

Στη Νικήτη Χαλκιδικής, την παραμονή των Θεοφανείων 1927, ο Αγιορείτης Λειτουργός των Γνησίων Ορθοδόξων Π. Ιλαρίων συνελήφθη άνευ λόγου και αιτίας από αστυνομική δύναμη. Αποτέλεσμα ήταν οι παραπάνω από χίλιοι Παλαιοημερολογίτες κάτοικοι να πολιορκήσουν το οίκημα στο οποίο ήταν υπό κράτηση ο λειτουργός και να καταφέρουν να τον ελευθερώσουν. Έτσι την επόμενη ημέρα εόρτασαν την εορτή των Θεοφανείων, πλην όμως η χαρά των δεν κράτησε πολύ, μιας και κατέφθασε σημαντική στρατιωτική δύναμη, της οποίας ο λοχαγός συγκέντρωσε τους κατοίκους στην πλατεία του χωριού και κατόπιν καταδόσεως υπό του νεοημερολογίτου ιερέως συγκεκριμένων παλαιοημερολογιτών προέβη στην σύλληψή τους. Οι είκοσι περίπου συλληφθέντες χριστιανοί μεταφέρθηκαν στον Πολύγυρο όπου προφυλακίστηκαν για 20 μέρες και έπειτα καταδικάστηκαν σε τρίμηνη φυλάκιση.
πηγη φωτο κρυφό σχολειο

Σχόλια