ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ: «Υπάρχει η βεβαιότητα ότι σε αυτή τη δύσκολη εποχή η Σερβική Εκκλησία ευρίσκεται στο πλευρό μας»

 



 ...ανέφερε ο Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος κατά την διάρκεια της συζήτησης που είχε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Προκαθήμενο της Σερβικής Εκκλησίας κ.κ. Πορφύριο – Τι είπαν για την Ουκρανία.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν από την Ρωσική Εκκλησία:

Στις 27 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε συζήτηση του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου με τον Αγιώτατο Πατριάρχη Σερβίας Πορφύριο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Από πλευράς της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στη συνομιλία επίσης έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας και ο αναπληρωτής του πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασόφ.

Εκ μέρους της Σερβικής Εκκλησίας συμμετείχε ο επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος.

Οι Προκαθήμενοι αντήλλαξαν αναστάσιμους χαιρετισμούς και εγκάρδιες συγχαρητήριες προσρήσεις εξ αφορμής της Λαμπράς του Χριστού Αναστάσεως.

Κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης αδελφικής συνομιλίας συζητήθηκαν τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία. Ιδιαίτερη σημασία οι συνομιλητές έδωσαν στην ανθρωπιστική κατάσταση στο Ντονμπάς. Ο Πατριάρχης Κύριλλος ευχαρίστησε τον Σέρβο Πατριάρχη για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη με την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. «Υπάρχει η βεβαιότητα ότι σε αυτή τη δύσκολη εποχή η Σερβική Εκκλησία ευρίσκεται στο πλευρό μας», ανέφερε ο Αγιώτατος.

Ο Πατριάρχης Μόσχας τόνισε ειδικότερα με ευγνωμοσύνη την εκκλησιαστική βοήθεια σε πρόσφυγες από την Ουκρανία, οι οποίοι καταφθάνουν σε χώρες, που ποιμαίνει το Πατριαρχείο Σερβίας. Ξεχωριστά αναφέρθηκε ο έρανος, που οργανώθηκε με την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Πορφυρίου σε σερβικούς ναούς για να συγκεντρωθούν πόροι προκειμένου να μεταβιβαστούν περαιτέρω στην κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και τον Προκαθήμενό της Μακαριώτατο μητροπολίτη Ονούφριο.

Κατά τη συνομιλία ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος παρακάλεσε τον συνομιλητή του να μεταφέρει την ευγνωμοσύνη του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλέξανδρο Βούτσιτς για την αρωγή, που παρέχει η Σερβία στους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Σημαντικό θέμα αποτέλεσε η κατάσταση, στην οποία ευρίσκεται η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος περιέγραψε στον Αγιώτατο Πατριάρχη Πορφύριο τη δύσκολη θέση της κανονική Εκκλησίας και την καταπίεση, που υφίσταται. «Υποκλίνομαι μπροστά στο ανδραγάθημα του ευαγούς μας κλήρου», είπε.

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Πορφύριος ανέφερε ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία αγγίζουν άμεσα την καρδιά του, τις καρδιές των αδελφών ιεραρχών και του συνόλου του σερβικού λαού, ο οποίος επίσης έχει βιώσει σκληρές δοκιμασίες κατά τα τέλη του 20ού αι. «Συμμεριζόμαστε τα αισθήματά Σας, προσευχόμαστε για εσάς και είμαστε έτοιμοι να πράξουμε το παν, για να στηρίξουμε τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και τον πιστό λαό στη Ρωσία και την Ουκρανία», επεσήμανε ο Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Επίσης ενημέρωσε τον Πατριάρχη Κύριλλο για τα επίκαιρα γεγονότα στην εκκλησιαστική ζωή του Πατριαρχείου Σερβίας. Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην παγκόσμια Ορθοδοξία και στο πεδίο των διορθοδόξων σχέσεων.

Τα μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν την αδελφική επικοινωνία σε διάφορες μορφές.

https://www.ekklisiaonline.gr/nea/moschas-kyrillos-i-serviki-ekklisia-evriskete-sto-plevro-mas-ti-anefere-o-patriarchis-porfyrios/

Σχόλια