ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Δ' ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ

 Ματθ. ε' 14 - 19


14 Ὑμεῖς ἐστε τὸ φῶς τοῦ κόσμου. Οὐ δύναται πόλις κρυβῆναι ἐπάνω ὅρους κειμένη·

15 οὐδὲ καίουσι λύχνον καὶ τιθέασιν αὐτὸν ὑπὸ τὸν μόδιον, ἀλλ' ἐπὶ τὴν λυχνίαν, καὶ λάμπει πᾶσι τοῖς ἐν τῇ οἰκίᾳ.
16 Οὕτω λαμψάτω τὸ φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἴδωσιν ὑμῶν τὰ καλὰ ἔργα καὶ δοξάσωσι τὸν πατέρα ὑμῶν τὸν ἐν τοῖς οὐρανοῖς.
17 Μὴ νομίσητε ὅτι ἦλθον καταλῦσαι τὸν νόμον ἢ τοὺς προφήτας· οὐκ ἦλθον καταλῦσαι, ἀλλὰ πληρῶσαι. 
18 Ἀμὴν γὰρ λέγω ὑμῖν, ἕως ἂν παρέλθῃ ὁ οὐρανὸς καὶ ἡ γῆ, ἰῶτα ἓν ἢ μία κεραία οὐ μὴ παρέλθῃ ἀπὸ τοῦ νόμου ἕως ἂν πάντα γένηται.
19 Ὃς ἐὰν οὖν λύσῃ μίαν τῶν ἐντολῶν τούτων τῶν ἐλαχίστων καὶ διδάξῃ οὕτω τοὺς ἀνθρώπους, ἐλάχιστος κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν· ὃς δ' ἄν ποιήσῃ καὶ διδάξῃ, οὗτος μέγας κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν.

Ερμηνεία 

Οι αληθινοί χριστιανοί είναι ενωμένοι με το αληθινό φως του κόσμου - Χριστόν - και με την σειρά τους το ακτινοβολούν στον σκοτισμένο κόσμο. Το ευαγγέλιο και η αλήθεια εναντίον των αιρετικών βγαίνει δημόσια στον δρόμο ( ιεραποστολή ), αλλιώς δεν εχει νόημα ο ατομικός φωτισμός όταν δεν ωφελεί το πλησίον,  όπως δεν εχει κανένα νόημα σε ενα σκοτεινό δωμάτιο να κρύψεις την λάμπα στην ντιβανοκασέλα.

Η ιεραποστολή γίνεται προς δόξαν Κυρίου. 
Καλά έργα δεν είναι το αντίθετο του κακού σκέτο...ούτε είναι μια τυπική ελεημοσύνη  κλπ. Τα καλά έργα προϋποθέτουν αγάπη γι αυτό που κάνεις. Πρέπει να είσαι ερωτευμένος με τον Χριστό ώστε να έχεις την αγία τρέλα....για να κάνεις καλά έργα. 
Οπως ο κατά γράμμα ερωτευμένος φαίνεται τρελός στα μάτια των άλλων, έτσι και ο πνευματικά ερωτευμένος ομοίως φαίνεται τρελός στους ανέραστους  χριστιανούς.
Επι των ημερών μας ο Κύριος μας αξίωσε να ζήσουμε διωγμό για να μην πω μέρες αποκαλύψεως. Ως εκ τούτου μόνο ο ερωτευμένος ''τρελός'' χριστιανός θα επιβιώσει πνευματικά.  Θυμάστε τον τρελό του χωριού που λέγαμε μια φορά κι εναν καιρό;;; αν και τις περισσότερες φορές στο τέλος ανακαλύπταμε οτι ο τρελός του χωριού ήταν ο ''άγιος'' του χωριού.
 
Αυτό που έλλειπε ανέκαθεν στους χριστιανούς πολύ ειδικότερα λείπει σήμερα είναι  η '' αγία τρέλα'' 
Αυτή η τρέλα που σκορπίζει τριγύρω την χάρι του Κυρίου. 
Να μην σε νοιάζει η καταστροφή που έρχεται, αλλά να δοξάζεις τον Κύριο που σε αξίωσε να ζήσεις κοσμοϊστορικές ημέρες. και το όνομά σου γράφτηκε στο βιβλίο της  ζωής.

Ὃς ἐὰν οὖν λύσῃ μίαν τῶν ἐντολῶν τούτων τῶν ἐλαχίστων καὶ διδάξῃ οὕτω τοὺς ἀνθρώπους, ἐλάχιστος κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν· ὃς δ' ἄν ποιήσῃ καὶ διδάξῃ, οὗτος μέγας κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν.

Ο λόγος Κυρίου εν συνδυασμώ της υποταγής κλήρου και λαού στα ΦΕΚ τις ΚΥΑ και προχθές στις εγκυκλίους του σατανά με την θεραπευτική διακοπή της κυήσεως - δολοφονίας -  ....και όλο αυτό να λογίζεται  ''δώρο Θεού'' αποδίδοντας τις ενέργειες του σατανά στον Τριαδικό Θεό κι αυτή η βλασφημία είναι ασυγχώρητος.  

Ο ερωτευμένος εκών άκων γίνεται ήρωας...ενω ο λογικός δειλιάζει.

Πως είναι  δυνατόν να πολεμήσεις στα ίσα τον διάβολο  οπως καλούμαστε σήμερα - τι να κάνουμε, σε εμας έλαχε ο κλήρος - αν δεν είσαι  ερωτευμένος με τον Χριστόν  στην κατηγορία '' τρελός για δέσιμο '' 
Πως θα σε μετρήσει ο διάβολος βρέ να κάνει πίσω... ( για Αυτόν που πιστεύεις ) όταν βλέπει τι ορθολογιστικό κουνέλι είσαι;; από πότε ο διάβολος φοβήθηκε τους φυγόμαχους και ριψάσπιδες επισκόπους;;
Αυτό βέβαια δεν μπορεί να το καταλάβει ο πάσα ένας  ανέραστος - ξενέρωτος στην καθομιλουμένη - κληρικός και λαϊκός, ούτε εχει νόημα περαιτέρω ανάλυση.
Στην πραγματικότητα τους λυπάμαι γιατί δεν έχουν αληθινή χαρά στην καρδιά τους και το ξέρουν όσο και να προσποιούνται...

+ΙΓΖ

Σχόλια